Nathan Woud


Nathan Woud

“Doe eens gek”, heb je vast wel eens iemand horen zeggen. Voor mij geldt dat als normaal. Als ik in mijn atelier aan het werk ben, komt er vanzelf iets uit dat niet standaard is. Gek wil ik het niet noemen, wel anders! Want dat is waar Anders Kunst voor staat; kunst beleven en bekijken op een andere manier in de ruimte om ons heen.
Mijn naam is Nathan Woud. Met Anders Kunst wil ik mensen bereiken die open staan voor een andere kunstbeleving. Het gaat me niet om een totale shock teweeg te brengen met onbegrijpelijke kunst. Het gaat mij wel om de verwondering dat er meer mogelijk is met kunst. De kunst die ik maak hoort als een geheel bij de ruimte waarin het werk staat. Ik benader met mijn werken een meer holistisch beeld waarbij de ruimte om ons heen èn jouw emotie èn het kunstwerk zelf een geheel vormen. Dat geheel maakt verwondering en rust mogelijk. Ik geloof in de kracht van kunst en kunstkijken. Ik merk bij mezelf vaak dat als ik een museum bezoek ik de dingen weer helemaal zie zitten. Als het even tegenzit, werkt kunst rustgevend en inspirerend. Als alles helemaal goed loopt werkt kunst voor mij versterkend. Ik word dan nog meer opgewonden over de dingen die ik doe. Ditzelfde wil ik graag uitdragen naar anderen.
Met mijn kunst heb ik gemerkt dat dit ook zo werkt voor anderen. Sommige werken die ik maak, wekken in eerste instantie een beangstigende emotie op, maar als je even wat langer blijft kijken en de rust toelaat die het beeld je geeft, komt er tijd voor reflectie. Wat maakt dat jij geboeid blijft kijken en welke gedachten roept dit op?
In mijn zoektocht naar het optimale kom ik steeds weer nieuwe dingen tegen die emoties oproepen. Nieuw materiaal of een andere bewerking levert weer nieuwe inzichten op. Ik verbeter mezelf vaak door werken die minder goed lukken, maar waarbij het proces dus erg belangrijk is geweest. Door te lang door te blijven zoeken met een werk kan ik het uiteindelijk verpesten. Dan gaat het op de hoop “jammer, maar helaas”. De zoektocht heeft dan wel weer nieuwe inzichten opgeleverd. Voor mij is het dus ook een leerproces dat een werk soms niet beter kan. Om die verbetering te vinden moet ik aan een nieuw werk beginnen.
Ik ben geboren in Hattem in 1977. Daar heb ik gewoond tot ik op kamers ging in Groningen om bouwkunde en architectuur te studeren. Vervolgens heb ik de opleiding Sociale Geografie gedaan en sinds een tiental jaren sta ik met veel plezier voor de klas. Beide studies zijn terug te vinden in de thema’s waar ik graag mee werk: Ruimte, landschap en architectonische vormgeving.
Door niet-gebruikelijke materialen te gebruiken voor ‘standaard’kunst zoals een schilderij onderscheid ik me van andere kunstenaars. Bijvoorbeeld metalen kunst aan de muur in plaats van verf op doek. Het metaal is dusdanig bewerkt dat het een diepere laag krijgt en een verhaal wil vertellen. Dat verhaal komt voort uit de ruimte waar het metalen schilderij in hangt. Voor mij is de ruimte namelijk een essentieel onderdeel van het kunstwerk.
Ruimte
Kunst is beleving van gevoel met de ruimte. Zonder het ruimtelijke aspect is er een andere beleving. Kunst zal dan minder goed worden ervaren. Bij het ontwerpen en creëren houd ik zoveel mogelijk rekening met de ruimte. Ik zoek naar het verhaal van de ruimte en vul dat verhaal aan met een kunstwerk. Wat er gebeurt in de ruimte is van groot belang. Hierbij denk ik aan lichtinval en lichtbronnen, aanwezige kleuren in het interieur en exterieur, zichtlijnen vanuit verschillende hoeken en eventueel tuinontwerp. Een kunstwerk moet binnen die context goed passen. Het geheel van de ruimte moet kloppen. Niets is zo frustrerend als dat een belangrijk onderdeel zoals een kunstwerk niet in de omgeving past. Mijn kwaliteit zit in het goed bekijken en observeren van de ruimte in combinatie met het goed luisteren naar het gevoel van wie de ruimte gebruikt. Dat vertaal ik in een kunstwerk!
Jij hebt een bepaald gevoel in gedachten. Dit gevoel zal je op één of andere manier terugvinden in het kunstwerk. Het gevoel kan versterkt worden, maar ook afgezwakt. Jij ervaart door het kijken naar het kunstwerk de ruimte om je heen en zal het gevoel dat je hebt (h)erkennen. Door naar kunst te kijken, word jij je bewuster van de ruimte om je heen en verbreed je daarmee jouw kijk op de ruimte. Door deze brede kijk op de omgeving komt er ook een bredere kijk op jezelf. Op deze manier creëer je voor jezelf rust.

 

Maart
20
Agenda

OPENINGSTIJDEN


In het zomerseizoen, vanaf 19 mei 2019, zijn de beeldentuin, de galerie en het terras geopend op vrijdag , zaterdag en zondag van 11.00 - 17.00 uur. Buiten deze tijden op afspraak. Openingstijden restaurant: vrijdag- en zaterdagavond en op afspraak.